Nieuws van Eurovision Artists

Indien je automatisch op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws van de stichting Eurovision Artists, vul dan hier je e-mail adres in en klik op "Verstuur".

E-Mail      
Stembus EA-Award gesloten 02-10-2022
  De stembus voor de EA-Award 2022 is gesloten. De prijs werd in 1993 door Eurovision Artists in het leven geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, organisatie of initiatief die het Eurovisie Songfestival dat jaar op positieve wijze heeft gepromoot. Voor de prijs van dit jaar waren nog drie kandidaten in de race: journalist Aran Bade, radioprogramma Een beetje tijd voor songfestival en de organisatoren van J’aime la Vlie, het jaarlijkse songfestivalweekeinde op Vlieland. We zijn druk bezig met het tellen van de stemmen. Wel is al duidelijk dat op elk van de kandidaten flink wat stemmen zijn uitgebracht. De winnaar wordt op een nader te bepalen datum en plaats bekend gemaakt.  
 
Laatste stemronde EA-Award 2022 28-08-2022
  Bezoekers van deze website konden tot 31 mei kandidaten voordragen voor de EA-Award 2022. In een eerste stemronde, die tot en met 31 juli 2022 liep werd bepaald welke drie kandidaten een nominatie voor de prijs van dit jaar verdienen. Dat zijn geworden: Aran Bade, Een beetje tijd voor songfestival en J’aime la Vlie. In een tweede stemronde, die liep tot en met 30 september 2022, is bepaald wie de prijs dit jaar wint.  
 
Bekendmaking uitslag eerste stemming EA Award 2022 op 28 augustus 03-08-2022
  Tot en met 31 juli van dit jaar konden bezoekers van deze website stemmen op 8 kandidaten die eerder waren voorgedragen voor de EA-Award 2022. De EA-Award is in 1993 door Eurovision Artists in het leven geroepen en wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie uit Nederland of België die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft gepromoot. Er zijn dit jaar flink wat stemmen uitgebracht en we zij nu druk bezig met het opmaken van de uitslag. Op 28 augustus maken we bekend welke drie kandidaten de meeste stemmen hebben behaald. Tussen 28 augustus en 30 september vindt een nieuwe stemming plaats waarin wordt bepaald welke van de drie overgebleven kandidaten de EA-Award van dit jaar mee naar huis mag nemen.  
 
Stemming EA-Award 2022 van start 11-07-2022
  Het is weer mogelijk om te stemmen voor de EA-Award. Dit is een prijs die door Eurovision Artists in het leven is geroepen en jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie uit Nederland of België die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft gepromoot. Tot 31 mei konden bezoekers van deze site kandidaten voor de prijs van dit jaar voordragen. Dit heeft acht kandidaten opgeleverd die aan de criteria voor de prijs voldoen. In de stemronde die nu gaande is en tot en met vrijdag 31 juli duurt wordt bepaald welke drie van de voorgestelde kandidaten een officiële nominatie krijgen. Vervolgens wordt in een tweede stemronde uit de drie genomineerden de winnaar van de EA-Award 2022 gekozen.  
 
Zeer uitgebreide Eurovisiecollectie te koop 01-07-2022
  Stichting Eurovision Artists is benaderd door een Eurovisieverzamelaar die een uitgebreide songfestivalcollectie (met ook veel collectorsitems) heeft opgebouwd. Vanwege ernstige omstandigheden wil ze deze, het liefst in zijn geheel, op korte termijn verkopen aan een andere verzamelaar van Eurovisiemateriaal. De opbrengst zal ten goede komen aan de Stichting Wensambulance.

Mensen die serieus geïnteresseerd zijn kunnen hun contactgegevens doorgeven via dit formulier. Wij sturen de gegevens door naar de vertegenwoordiger van Eurovision Artists die in contact staat met de betreffende persoon.
Graag dit bericht delen met anderen die mogelijk geïnteresseerd zijn.

 
 
Wie wint de EA-Award 2022? 20-05-2022
  Het is weer mogelijk om kandidaten voor te dragen voor de EA-Award. Dit is een prijs die in 1993 door Eurovision Artists in het leven is geroepen en jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon, personen, een organisatie of initiatief uit Nederland of België die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft of hebben gepromoot in de media. Ken je één of meer personen, organisaties of initiatieven die hiervoor volgens jou in aanmerking zou(den) moeten komen? Laat het ons uiterlijk 31 mei van dit jaar weten en licht toe waarom de door jou voorgestelde kandidaat de award zou moeten ontvangen. Het formulier waarmee je een kandidaat kunt voordragen vind je hier.

Kandidaten moeten tussen 1 juni vorig jaar en 31 mei van dit jaar aantoonbaar en op bijzondere wijze hebben bijgedragen aan de promotie van het Eurovisie Songfestival in Nederland en/of België. Deelnemers aan het songfestival kunnen niet voorgedragen worden voor activiteiten die samenhangen met hun deelname. Medewerkers van Eurovision Artists kunnen niet voorgedragen worden voor hun werk voor de stichting. Personen of organisaties die de prijs eerder hebben ontvangen kunnen niet opnieuw worden voorgedragen voor vergelijkbare activiteiten als die waarvoor de prijs is gegeven.

Na 31 mei zal het bestuur van Eurovision Artists de binnengekomen reacties beoordelen en een lijst opstellen met kandidaten die aan de voorwaarden voldoen. De uiteindelijke winnaar wordt vervolgens gekozen door de bezoekers van deze website.

Een overzicht met eerdere winnaars vind je hier.

 
 
In memoriam: Peter Langenberg (56) 21-04-2022
  Met diepe verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van ons erelid Peter Langenberg.

In 1988 nam Peter het besturen van Eurovision Artists op zich. Onder zijn begeesterde leiding, met hulp van Jan Castricum, groeide de (toen nog) vereniging uit tot een organisatie die de media en iedereen die geïnteresseerd was in het Eurovisie Songfestival op zijn of haar wenken bediende.

Peter organiseerde de allereerste EA-dag, in Schagen. Dat werd een groot succes en in de jaren daarna wist hij vele artiesten van het Nationaal Songfestival op het podium te krijgen bij de gezellige Eurovisiedagen. Peter was een echte enthousiaste sfeermaker.

Omdat Eurovision Artists groter werd droeg Peter zijn bestuurstaken begin jaren ‘90 over aan een bestuur, bestaande uit meer personen. Peter werd door het nieuwe bestuur benoemd tot erelid van Eurovision Artists. Hij was de eerste die deze titel kreeg toebedeeld en hij was er erg trots op.

Peter bleef betrokken bij de (inmiddels) stichting Eurovision Artists en heeft zich nog jarenlang verdienstelijk gemaakt, met name op het vlak van het organiseren van evenementen.

We verliezen in Peter iemand die altijd voor Eurovision Artists klaar stond. Onze gedachten gaan uit naar Peters moeder, verdere familie, vrienden en bekenden. We wensen hen alle sterkte toe met het dragen van dit verlies.

Bedankt en rust zacht Peter. Iedereen die betrokken is of is geweest bij Eurovision Artists zal je gaan missen.

 
 
Eurovision in Concert 2022 op 9 april [UPDATE 11] 07-04-2022
  Op 9 april 2022 vindt, na twee jaar van afgelasting, de twaalfde editie plaats van Eurovision in Concert, het grootste Eurovisie promo-event van het jaar.

Het concert vindt plaats in AFAS live in Amsterdam. De presentatie van het concert is in handen van Edsilia Rombley en Cornald Maas. Gastoptredens zullen worden verzorgd door Linda Wagenmakers (ESF 2000), Loreen (ESF 2012),Marga Bult (ESF 1987), Getty Kaspers (ESF 1975) en Maggie MacNeal (ESF 1974 en 1980).

Bestel je kaarten via Ticketmaster.

De volgende deelnemers aan het Eurovisie Songfestival van 2022 zullen in ieder geval optreden tijdens deze editie van Eurovision in Concert: S10 (Nederland), Kalush Orchestra (Oekraïne), REDDI (Denemarken), Zdob si zdub & Fratii Advahov (Moldavië), LPS (Slovenië), Cornelia Jakobs (Zweden), Rosa Linn (Armenië), Subwoolfer (Noorwegen), Systur (IJsland), Malik Harris (Duitsland), LUM!X feat. Pia Maria (Oostenrijk), We are Domi (Tsjechië), Citi zeni (Letland), Vladana (Montenegro), Sam Ryder (Verenigd Koninkrijk), Stefan (Estland), Chanel (Spanje), WRS (Roemenië), Alvan & Ahez (Frankrijk), The Rasmus (Finland), Mia Dimsic (Kroatië), Emma Muscat (Malta), Monika Liu (Litouwen), Ochman (Polen), Jérémie Makiese (België), Intelligent Music Project (Bulgarije), Brooke Scullion (Ierland) en Ronela Hajati (Albanië).

In dit nieuwsitem, dat doorlopend wordt bijgewerkt, vind je het laatste nieuws over kaartverkoop, presentatoren, deelnemende artiesten, voorprogramma en verrassingsacts! Kom dus snel terug voor meer informatie over Eurovision in Concert 2022.

Nieuws over Eurovision in Concert 2022 vind je ook terug bij onze nieuwsheadlines (linksonder).

 
 
EA exclusief: Foto’s van het ESF 1956 in Zwitsers archief gevonden 29-03-2022
  Onze oud-voorzitter Louis in ’t Zandt deed in de herfst van 2020 een bijzondere ontdekking! In een Zwitsers archief bleken ongeveer 275 foto’s te zitten die gemaakt zijn tijdens het allereerste Eurovisie Songfestival in Lugano. Foto’s die nooit eerder gepubliceerd zijn. Hoe Louis deze foto’s heeft opgespoord en wat het bijzondere verhaal achter de foto’s is, dat is te lezen in de nieuwe editie van Eurovision Artists Magazine, die binnenkort uitkomt.

De foto’s van de optredens van Jetty Paerl en Corry Brokken zullen ook gebruikt gaan worden om de clips van hun optredens op de website van NPO start op te luisteren.

Twee foto’s zijn ook terug te vinden bij dit artikel op deze site. Eurovision Artists is het Archivio storico della Città di Lugano bijzonder dankbaar voor het feit dat we deze foto’s mogen gebruiken.

 
 
Host City Rotterdam wint EA-Award 2021 23-01-2022
  De EA-Award 2021 is gewonnen door Host City Rotterdam, het samenwerkingsverband van de gemeente Rotterdam, Ahoy Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners. Hiernaast is een speciale extra award uitgereikt aan Sietse Bakker voor zijn rol bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Nederland. De namen van de prijswinnaars van 2021 zijn op 23 januari bekend gemaakt tijdens een YouTube uitzending vanuit het INK hotel in Amsterdam.

De uitreiking is terug te zien op YouTube.
Een lijst met eerdere winnaars van de EA Award is hier te vinden.

 
 
Bekendmaking winnaar EA-Award op 23 januari 08-01-2022
  Op zondagmiddag 23 januari zal tijdens een speciale (online) bijeenkomst de winnaar van de EA-Award 2021 bekend worden gemaakt. De EA-Award is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon, groep of organisatie die het festival op een positieve wijze heeft gepromoot. De drie genomineerden voor de prijs van 2021 zijn Nikkie de Jager, Sietse Bakker en Host City Rotterdam. De winnaar is gekozen middels een stemming onder songfestivalliefhebbers op deze website.

Het was de bedoeling de winnaar eerder bekend te maken tijdens een live-evenement, maar vanwege de coronamaatregelen kon dit afgelopen jaar niet doorgaan.
De uitreiking is terug te zien op YouTube.
Een lijst met eerdere winnaars van de EA Award is hier te vinden.

 
 
Lezers EA Magazine kiezen voor kleur 08-01-2022
  Er is volop gereageerd op de enquête die Eurovision Artists onlangs heeft gehouden onder de lezers van ons magazine. Uit de resultaten blijkt dat het magazine goed wordt gewaardeerd en dat een blad dat geregeld in de brievenbus belandt ook in deze tijd nog bijzonder op prijs wordt gesteld. Ook hebben zich diverse abonnees gemeld die de redactie willen komen versterken. Samen met de nieuwe redactieleden zullen we in het nieuwe seizoen enthousiast doorgaan met Eurovision Artists Magazine.

Een zeer grote meerderheid van de personen die op de enquनte gereageerd heeft, heeft aangegeven een voorkeur te hebben voor een magazine in kleur en aan die wens komen we graag tegemoet. Het aantal bladen dat we uitbrengen blijft twee per jaar met aan het begin van het seizoen een blad waarin de nadruk ligt op geschiedenis en achtergronden en aan het eind van hen het seizoen een blad waarin volop wordt teruggeblikt op het voorbije seizoen. De contributie wordt aangepast naar 32 euro per jaar voor abonnees uit Nederland en België, en 36 euro per jaar voor abonnees elders. Hier kun je meer lezen over de wijze waarop je abonnee kunt worden.