Nieuws van Eurovision Artists

Indien je automatisch op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws van de stichting Eurovision Artists, vul dan hier je e-mail adres in en klik op "Verstuur".

E-Mail      
Update EA-Award 2024 05-07-2024
  Ook dit jaar zal Eurovision Artists de EA-Award uitreiken, de prijs die in 1993 door ons in het leven is geroepen en jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon, personen, een organisatie of initiatief uit Nederland of België die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft of hebben gepromoot in de media. We hebben van bezoekers van deze website weer een aantal voorstellen voor kandidaten voor deze prijs binnen gekregen en we zijn nu aan het bekijken welke van deze kandidaten in voldoende mate voldoen aan de criteria voor de award. Hierna zal, net als in de afgelopen jaren, de stemming starten waarin bezoekers van deze website bepalen welke 3 kandidaten het meest in aanmerking komen voor de EA-Award 2024 en vervolgens de stemming om de uiteindelijke winnaar te kiezen.  
 
Podcast Ding-a-Dong wint EA-Award 2023 16-04-2024
  De EA-Award 2023 is gewonnen door podcast Ding-a-Dong van GJ Kooijman en Marco Dreijer. Dit werd op 14 april 2024 bekend gemaakt tijdens de OGAE Eurovision lunch in het Delirium-cafë in Amsterdam. Naast deze podcast waren het door vrijwilligers van OGAE Nederland georganiseerde songfestivalfeest Amsterdam Calling en de historische podcast Songfestival Troubadours van Jeroen Smits en Chiel Troost genomineerd voor de award.

De songfestivalpodcast Ding-a-Dong is dit jaar zijn 6e seizoen ingegaan. Deze podcast was door de bezoekers van de website van Eurovision Artists voor deze prijs genomineerd, en nu ook als winnaar gekozen, omdat zij vinden dat de podcast het hele jaar een feest is om naar te luisteren, waarin alle denkbare informatie over het Eurovisie Songfestival wordt gedeeld en waarvan de makers altijd in nauw contact staan met de luisteraars.

Inmiddels is het ook weer mogelijk om kandidaten voor te dragen voor de EA-Award van 2024. Deze prijs is in 1993 door Eurovision Artists in het leven is geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, personen, een organisatie of initiatief uit Nederland of België die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft of hebben gepromoot in de media. Een lijst met eerdere winnaars is hier te vinden.

Het formulier waarmee kandidaten voor de EA-Award 2024 kunnen worden voorgedragen vind je hier.

 
 
Eurovision in Concert 2024 op 13 april [update 3] 05-04-2024
  Op 13 april 2024 vindt de veertiende editie plaats van Eurovision in Concert, het grootste Eurovisie promo-event van het jaar.

Het concert vindt plaats in AFAS live in Amsterdam. De presentatie van het concert is in handen van Charlotte Perrelli en Cornald Maas en er is een gastoptreden van oud-songfestivalwinnaar Alexander Rybak.

Bestel je kaarten via Ticketmaster.

De volgende deelnemers aan het Eurovisie Songfestival van 2024 zullen in ieder geval optreden tijdens deze editie van Eurovision in Concert: Joost Klein (Nederland), GŚte (Noorwegen), Silia Kapsis (Cyprus), Angelina Mango (ItaliŽ), Olly Alexander (Verenigd Koninkrijk), Nutsa Buzaladze (GeorgiŽ), Windows95man (Finland), Baby Lasagna (KroatiŽ), Kaleen (Oostenrijk), Teya Dora (ServiŽ), Marcus & Martinus (Zweden), Hera BjŲrk (IJsland), Bambie Thug (Ierland), Megara (San Marino), Sarah Bonnici (Malta), Isaak (Duitsland), Dons (Letland), Mustii (BelgiŽ), Saba (Denemarken), Silvester Belt (Litouwen), Nebulossa (Spanje), alyona alyona & Jerry Heil (OekraÔne), Tali (Luxemburg), Luna (Polen), Natalia Barbu (MoldaviŽ), Slimane (Frankrijk), Aiko (TsjechiŽ), Besa (AlbaniŽ), Raiven (SloveniŽ) en Nemo (Zwitserland).

In dit nieuwsitem, dat doorlopend wordt bijgewerkt, vind je het laatste nieuws over kaartverkoop, presentatoren, deelnemende artiesten, voorprogramma en verrassingsacts! Kom dus snel terug voor meer informatie over Eurovision in Concert 2024.

Nieuws over Eurovision in Concert 2024 vind je ook terug bij onze nieuwsheadlines (linksonder).

 
 
Uitreiking EA-Award tijdens OGAE Eurovision lunch op 14 april 25-02-2024
  De uitslag van de stemming voor de EA-Award 2023 wordt bekend gemaakt op zondag 14 april, tijdens de door OGAE NL georganiseerde Eurovision lunch in Amsterdam. Vanaf die dag is het ook weer mogelijk om kandidaten voor te dragen voor de EA-Award 2024. De EA-Award is in 1993 door Eurovision Artists in het leven geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, groep, initiatief of organisatie die het Eurovisie Songfestival op bijzondere wijze heeft gepromoot in Nederland en/of België. De genomineerden die in de laatste stemronde voor de award van 2023 nog in de race waren zijn het door vrijwilligers van OGAE NL georganiseerde evenement Amsterdam Calling, de podcast Ding-a-Dong van GJ Kooijman en Marco Dreijer en de podcast Songfestival Troubadours van Jeroen Smits en Chiel Troost. Tijdens de lunchbijeenkomst zal een optreden worden verzorgd door Saskia & Paulette van de groep Mrs. Einstein, de Nederlandse vertegenwoordigers op het Eurovisie Songfestival van 1997. Informatie over plaats, tijd, tickets en het programma van de OGAE Eurovision lunch op 14 april is hier te vinden.  
 
Tweede stemronde EA-Award 20-11-2023
  Er zijn nog 3 kandidaten over die kans maken op de EA-Award 2023. In alfabetische volgorde zijn dit het door OGAE Nederland georganiseerde evenement Amsterdam Calling en de podcasts Ding-a-Dong en Songfestival Troubadours. Tot en met vrijdag 15 december konden bezoekers van deze site deelnemen aan de stemming waarin bepaald wordt wie van hen de prijs dit jaar krijgt. De prijs is in 1993 door Eurovision Artists in het leven geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, organisatie of initiatief uit Nederland of BelgiŽ die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft gepromoot in de media. Een lijst met eerdere winnaars is hier te vinden.  
 
Stemming EA-Award 2023 geopend 23-10-2023
  De stemming voor de EA-Award 2023 is geopend. Deze prijs is in 1993 door Eurovision Artists in het leven geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, personen, een organisatie of initiatief uit Nederland of BelgiŽ die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft of hebben gepromoot in de media.

Eerder dit jaar konden bezoekers van deze website kandidaten voor de prijs van dit jaar voordragen. Dit leverde 7 kandidaten op. Net als vorig jaar wordt in 2 stemrondes bepaald wie de uiteindelijke winnaar wordt. In de 1e stemronde, waarvoor tot en met vrijdag 17 november gestemd kan worden, worden de 3 kandidaten gekozen die een formele nominatie met bijbehorende oorkonde in ontvangst mogen nemen. In een 2e en beslissende stemronde wordt vervolgens vastgesteld wie van de 3 genomineerden de award van dit jaar wint.

De personen, organisaties en initiatieven die voor dit jaar in de race zijn, in alfabetische volgorde, zijn:
  • Amsterdam Calling,, de vrijwilligers van OGAE Nederland die dit feest van jaar tot jaar mogelijk maken.
  • Ding-a-dong, de podcast van GJ Kooijman en Marco Dreijer die dit najaar zijn 6e seizoen is ingegaan.
  • Jíaime la Vlie, de organisatoren van het songfestivalweekend op Vlieland die dit jaar zijn lustrumeditie beleefde.
  • Peter van de Veire, de Belgische radio en televisiepersoonlijkheid die zowel in zijn eigen programmaís als in andere media al jaren ontpopt als songfestivalambassadeur.
  • Songfestival Troubadours, de podcast van Jeroen Smits en Chiel Troost die begin dit jaar van start is gegaan waarin Nederlandse oud-deelnemers aan het woord komen.
  • Songfestival.be, de website die al vele jaren songfestivalliefhebbers in zowel Nederland als BelgiŽ van het laatste nieuws voorziet, de geschiedenis van het songfestival beschrijft en achtergrondartikelen publiceert.
  • Songfestivalkoorts, de podcast van De Telegraaf, gepresenteerd door Richard van de Crommert en Katja Zwart.

Een uitgebreidere beschrijvingen van de redenen die door onze bezoekers zijn genoemd om deze personen en initiateven voor te dragen voor de prijs van dit jaar is te vinden op de stempagina. Daar is ook het stemformulier te vinden.

Een overzicht met eerdere winnaars is hier te vinden.

 
 
In Memoriam: Martin Hermens, oprichter van Eurovision Artists 08-10-2023
  Deze week ontvingen we het bericht dat Martin Hermens, oprichter, oud-voorzitter en lid van verdienste van Eurovision Artists op 4 oktober jongstleden overleden is.

Als jonge en enthousiaste liefhebber van het Eurovisie Songfestival richtte de latere dagbladjournalist Martin Hermens in 1977 Eurovision Artists op als informatiebureau op het gebied van het Nationaal Songfestival en het Eurovisie Songfestival.

Het bleek te voorzien in een grote behoefte. Sinds de oprichting hebben de media, in de breedste zin des woords, de weg naar de stichting gevonden. Er werd meegewerkt aan het samenstellen van talloze boeken, cdís, radio- en televisieprogrammaís en kranten- en tijdschriftartikelen.

Om aan de grote vraag naar informatie te kunnen voldoen startte Eurovision Artists onder Martins verantwoordelijkheid in het begin van de jaren í80 met het uitgeven van Euro-Telex, de voorloper van wat nu Eurovision Artists Magazine heet. In de eerste jaren was Martin de eindredacteur en belangrijkste schrijver van het blad.

Ook na zijn vertrek als bestuurslid en eindredacteur, na ruim 10 jaar actief te zijn geweest, is hij de ontwikkelingen bij Eurovision Artists met belangstelling blijven volgen en was hij een geregelde bezoeker van activiteiten van de stichting. Ook bleef hij schrijven over het Eurovisie Songfestival. Als dagbladjournalist werd hij 2 keer genomineerd voor de EA-Award vanwege de positieve wijze waarop hij in zijn artikelen over het evenement had geschreven. Op 15 oktober 2000 werd hij uitgeroepen tot lid van verdienste van Stichting Eurovision Artists.

Met zijn overlijden gaat een kleurrijk en positief ingesteld mens heen waar de Eurovisiegemeenschap in Nederland, en Eurovision Artists in het bijzonder, veel aan te danken heeft. Zijn naam zal altijd aan die van Eurovision Artists verbonden blijven. Het bestuur en de medewerkers van Eurovision Artists wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe in de komende tijd.