EA-Award

De EA-Award is door stichting Eurovision Artists in 1993 in het leven geroepen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, personen, een organisatie of initiatief uit Nederland of België die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft of hebben gepromoot in de media. Hieronder een overzicht van alle winnaars.

Tot en met 27 oktober kan gekozen worden uit een 7-tal kandidaten voor de EA-Award 2024. In deze stemming worden de 3 kandidaten gekozen die een officiële nominatie krijgen. Vervolgens wordt in een nieuwe stemronde uit de 3 overgebleven kandidaten de winnaar gekozen. Het stemformulier voor de nominatieronde is hier te vinden.


2023: De award van 2023 werd op 14 april 2024, gedurende de OGAE Eurovision lunch in het Delirium café in Amsterdam, uitgereikt. De award werd gewonnen door de podcast Ding-a-Dong voor de betrokken wijze waarop ze hun luisteraars van informatie over het festival voorzien.

De andere genomineerden waren de podcast Songfestival Troubadours en Amsterdam Calling.

2022: De award van 2022 werd op 22 januari 2023, gedurende de Eurovision Artists Nieuwjaarsborrel in SOHO Amsterdam, uitgereikt. De award werd gewonnen door journalist Aran Bade voor de enthousiaste en positieve wijze waarop hij al jaren lang verslag doet van het Eurovisie Songfestival, met name voor RTL Boulevard, en alles er om heen.

De andere genomineerden waren Een beetje tijd voor songfestival en de organisatoren van J'aime la Vlie.

In januari 2022 werd een speciale extra award uitgereikt aan Sietse Bakker voor zijn rol bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Nederland en de wijze waarop de bijzondere uitdagingen die het organiseren van dit evenement in 2020 en 2021 met zich meebracht zijn overwonnen.

2021: De award van 2021 werd op 23 januari 2022, gedurende een online Facebook-evenement van Eurovision Artists, uitgereikt. De award werd gewonnen door door Host City Rotterdam, het samenwerkingsverband van de gemeente Rotterdam, Ahoy Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners voor het enthousiasme waarmee ze, samen met tal van maatschappelijke en culturele organisaties, ondernemers en inwoners van Rotterdam het Eurovisie Songfestival in de stad hebben verwelkomd en de wijze waarop het stadsprogramma in Rotterdam werd vormgegeven.

De andere genomineerden waren Sietse Bakker en Nikkie de Jager.

2020: In 2020 werd vanwege de afgelasting van het songfestival in dat jaar geen award uitgereikt.

2019: De award van 2019 werd op 16 november 2019, gedurende The half year before Eurovision Party in Bar Blend in Amsterdam, uitgereikt. De award werd gewonnen door De muziektolken en gebarendansers van Het Getolkte Songfestival, voor het vertalen en live tolken van alle deelnemende liedjes aan het Eurovisie Songfestival 2019 in gebarentaal.

De andere genomineerden waren het televisieprogramma Pauw en de organisatoren van J’aime la Vlie.

In augustus 2019 werd bekend gemaakt dat een extra prijs werd uitgereikt aan #TeamDuncan, als eerbetoon aan alle personen die voor of achter de schermen hebben bijgedragen aan de winst van Nederland op het Eurovisie Songfestival van 2019.

In januari 2019 werd oud-bestuurslid Martijn van der Veen uitgeroepen tot erelid van Eurovision Artists.

2018: De award van 2018 werd op 12 januari 2019, gedurende de Eurovision Artists Nieuwjaarsborrel te Amsterdam, uitgereikt. De award werd gewonnen door de website Eurostory, vanwege de bijzondere wijze waarop op deze journalistiek-literaire songfestivalwebsite over het Eurovisie Songfestival geschreven wordt.

De andere genomineerden waren Richard van de Crommert (De Telegraaf) en Katja Zwart (NH Radio).

2017: De award van 2017 werd op 8 april 2017, gedurende het persmoment van Eurovision in Concert te Amsterdam, uitgereikt. De award werd gewonnen door Koos van Plateringen, vanwege zijn verslaglegging over het Eurovisie Songfestival in SBS Shownieuws.

De andere genomineerden waren Richard van de Crommert (De Telegraaf) en Songfestival.be.

2016: De award van 2016 werd op 9 april 2016, gedurende het persmoment van Eurovision in Concert te Amsterdam, uitgereikt. De award werd gewonnen door Songfestivalweblog, omdat deze Nederlandstalige internetsite al jaren het meest complete en actuele nieuwsoverzicht over het Eurovisie Songfestival dat op het wereldwijde web te vinden is brengt. Jeroen Smits, een van de makers van de website, was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

De andere genomineerden waren Café Peanuts Tilburg, een café dat regelmatig drukbezochte Eurovision Nights organiseert, en de Eurovision Top 40 van Hellendoorn FM.

2015: De award van 2015 werd op 18 april 2015, gedurende Eurovision in concert, uitgereikt. Dit vond plaats in de Melkweg in Amsterdam. De award werd gewonnen door Cornald Maas, vanwege zijn jaarlijkse televisiecommentaar en omdat hij al jaren een positief voorvechter van het Eurovisie Songfestival in de media is.

De andere genomineerden waren Dave Boomkens en Richard van de Crommert, auteurs van het boek Het grote songfestivalboek en Hans Mekenkamp, voor zijn radioprogramma De pop aan het dansen, waarin veel aandacht is voor het Eurovisie Songfestival, en het evenement dat hij in 2014 organiseerde: Songfestival in de bieb

2014: De award van 2014 werd op 5 april 2014, gedurende Eurovision in concert, uitgereikt. Dit vond plaats in de Melkweg in Amsterdam. De award werd gewonnen door de organisatie van Eurovision in concert, het jaarlijkse pre-Eurovisie concert dat in Nederland wordt gehouden en waar ieder jaar ruim 20 Eurovisieartiesten te zien en te horen zijn.

De andere genomineerden waren Geert Willems, auteur van het boek Douze points, twelve points en organisator van De grote songfestivalshow en het team van de website Songfestival weblog dat Eurovisieliefhebbers steeds voorziet van het allerlaatste Eurovisienieuws.

Klik hier voor een fotoreportage van de award-uitreiking.

2013: In 2013 is de EA-Award niet uitgereikt. Geen enkel persoon of initiatief had zich volgens de lezers van Eurovision Artists Magazine en de jury in het afgelopen jaar voldoende geprofileerd in een positieve promotie van het Eurovisie Songfestival om voor de award in aanmerking te komen.

In september 2013 werd oud-voorzitter en bestuurslid Edwin van Gorp uitgeroepen tot erevoorzitter van Eurovision Artists. Tevens werden de oud-bestuursleden Gerard Dam, Louis in 't Zandt, Bas Tukker en Jaap van der Kaaden uitgeroepen tot erelid van Eurovision Artists.

2012: In 2012 is de EA-Award niet uitgereikt. Geen enkel persoon of initiatief had zich volgens de lezers van Eurovision Artists Magazine en de jury in het afgelopen jaar voldoende geprofileerd in een positieve promotie van het Eurovisie Songfestival om voor de award in aanmerking te komen.

2011: Gedurende het Eurovision Artists Event 2011, gehouden op 4 juni 2011 in het Pim Jacobs theater in Maarssen, werd bekend gemaakt dat de EA-Award in 2011 niet zou worden uitgereikt. Geen enkel persoon of initiatief had zich volgens de lezers van Eurovision Artists Magazine en de jury in het afgelopen jaar voldoende geprofileerd in een positieve promotie van het Eurovisie Songfestival om voor de award in aanmerking te komen.

2010: De award van 2010 werd op 12 juni 2010, gedurende de zomerdag van stichting Eurovision Artists, uitgereikt. Dit vond plaats in het Jacobi theater in Utrecht. De award werd gewonnen door Hijlco Span (foto) omdat hij dit jaar het Eurovisie Songfestival meer dan eens op een bijzondere wijze onder de aandacht van velen heeft weten te brengen. In het begin van 2010 heeft hij een uitzending van het radioprogramma Casa Luna gewijd aan het Eurovisie Songfestival waarbij de positieve kanten van het festival belicht werden. Hijlco kwam er in deze uitzending volmondig voor uit een liefhebber te zijn en liet ook andere mensen aan het woord met positieve ervaringen over het Eurovisie Songfestival. Er werden in het programma allerlei minder bekende Eurovisieliedjes gespeeld waarbij werd uitgelegd wat er zo bijzonder aan die liedjes is. Samen met de Remonstranten organiseerde Hijlco Span op 16 mei de speciale kerkdienst Hallelujah Europe een kerkdienst die muzikaal werd ingevuld met de meest betekenisvolle liedjes van het Eurovisie Songfestival. Met deze twee evenementen heeft Hijlco Span in het openbaar een lans gebroken voor het Eurovisie Songfestival en heeft hij getracht aan te geven dat het evenement in Nederland een positiever imago verdient.

De andere genomineerden waren het (internet)radiostation Radio International, vanwege de wekelijkse aandacht voor het Eurovisie Songfestival in hun uitzendingen en de Sandra Reemer Foundation en CL Events & Management voor het organiseren de tentoonstelling May we have your dress please.

2009: De award van 2009 werd op 7 juni 2009, gedurende de zomermiddag van stichting Eurovision Artists, uitgereikt. Dit vond plaats in party- en congrescentrum Het Vechthuis in Utrecht. De award werd gewonnen door de TROS omdat ze in het afgelopen seizoen in diverse programma's en op diverse websites positieve aandacht besteed hebben aan het Eurovisie Songfestival, waardoor ze enorm bijgedragen hebben aan de positieve beeldvorming van het evenement. Er werd zelfs een heuse docusoap van de Nederlandse deelnemer uitgezonden waarin de artiesten in aanloop naar het Eurovisie Songfestival gevolgd werden.

De andere genomineerden waren het radioprogramma Mol op woensdag, vanwege de uitzendingen gedurende De Songfestivalmaanden en het televisieprogramma Life & Cooking vanwege hun jarenlange aandacht voor het Eurovisie Songfestival, op hun eigen luchtige manier.

Tijdens dezelfde zomermiddag werd voor de tweede maal de EA-verdienstenprijs uitgereikt en wel aan de organisatoren van het Eurovision Promo Concert dat op 18 april 2009 in Amsterdam gehouden werd. Deze organisatie is een samenwerkingsverband van bekende songfestivalorganisaties en websites, zoals songfestival.web-log.nl, Bea Records, Esctoday, OGAE Nederland, Café Rouge en Mucho more. Ze slaagden er in 22 artiesten die aan het Eurovisie Songfestival 2009 zouden gaan deelnemen op één avond in Amsterdam bijeen te krijgen voor een concert waarin ze live hun Songfestivalliederen zongen.

2008: De award van 2008 werd op 14 juni 2008, gedurende de zomermiddag van stichting Eurovision Artists, uitgereikt. Dit vond plaats in partycentrum Schimmel in Woudenberg. De award werd gewonnen door themakanaal Hilversum Best omdat ze de beleving van het Eurovisie Songfestival in Nederland in 2008 weer kleur heeft gegeven. Dit deed ze voornamelijk door de rijkheid van de historie van het inmiddels 53 jaar oude festival te benadrukken bij het Nederlandse publiek.

Andere genomineerden zijn niet bekend gemaakt.

2007: Gedurende de zomermiddag van stichting Eurovision Artists op 10 juni 2007, in het Vechthuis in Utrecht, werd bekend gemaakt dat de EA-Award in 2007 wederom niet zou worden uitgereikt. Geen enkel persoon of initiatief had zich volgens de lezers van EA-Nieuws en de jury in het afgelopen jaar voldoende geprofileerd in een positieve promotie van het Eurovisie Songfestival om voor de award in aanmerking te komen.

Tijdens dezelfde zomermiddag werd een nieuwe prijs uitgereikt: de EA-verdienstenprijs. Deze prijs zal in beginsel iedere 5 jaar uitgereikt worden aan een persoon, personen of een initiatief die (dat) zich bijzonder verdienstelijk gemaakt heeft (hebben) voor de individuele (Nederlandstalige) Eurovisieliefhebbers. Met deze prijs wil EA mensen belonen die de Eurovisieliefhebbers met eigen initiatieven ondersteunen in de beleving van hun hobby. De EA-verdienstenprijs 2007 is toegekend aan Bea de Vrind voor haar nimmer aflatende inzet waarmee ze het de festivalliefhebbers mogelijk maakt op een eenvoudige en betaalbare wijze hun Eurovisie-collectie op peil te houden.

2006: Gedurende de zomermiddag van stichting Eurovision Artists op 17 juni 2006, in zaal Rhenomare in De Meern, werd bekend gemaakt dat de EA-Award in 2006 niet zou worden uitgereikt. Geen enkel persoon of initiatief had zich volgens de lezers van EA-Nieuws en de jury in het afgelopen jaar voldoende geprofileerd in een positieve promotie van het Eurovisie Songfestival om voor de award in aanmerking te komen.

Tijdens dezelfde zomermiddag werd de Eurovision Artists Oeuvreprijs postuum toegekend aan de op 21 mei 2006 overleden Willem van Beusekom (foto).

In oktober 2006 werd oud-bestuurslid Ferry van der Zant uitgeroepen tot erelid van Eurovision Artists.

2005: De award van 2005 werd op 11 juni 2005, gedurende de zomermiddag van stichting Eurovision Artists, uitgereikt. Dit vond plaats in zaal Rhenomare in De Meern. De award werd gewonnen door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht vanwege hun Songfestival in concert-tournee, waarmee ze een jaar lang langs de nederlandse theaters trokken, een songfestivalavond vol nostalgische en hilarische hoogtepunten.

De andere genomineerden waren de NOS, vanwege de uitzending van De nacht van het Songfestival in de nacht van 20 op 21 mei 2005 en Bea de Vrind omdat zij het voor de festivalliefhebbers mogelijk maakt op een eenvoudige en betaalbare wijze hun Eurovisie-collectie op peil te houden.

2004: De award van 2004 werd op 12 juni 2004, gedurende de zomermiddag van stichting Eurovision Artists, uitgereikt. Dit vond plaats in zaal Rhenomare in De Meern. De award werd gewonnen door Televisie-productiemaatschappij IdtV voor de productie van de programmareeks Op weg naar het Songfestival en de productie van de Nederlandse Nationale finale 2004.

De andere genomineerden waren esctoday.com, een Nederlands initiatief dat in relatief korte tijd uitgegroeid is tot de grootste Eurovisie-informatiebron op het internet en Frédérique Spigt en Jan van der Mey, schrijvers van het Nationaal Songfestivallied In het licht van jouw ogen, deze nominatie kan als statement van de lezers van EA-nieuws worden gezien om meer Nederlandstalige liedjes in de Nationale finale en zo mogelijk ook het Eurovisie Songfestival te krijgen.

2003: De award van 2003 werd op 21 juni 2003, gedurende de zomermiddag van stichting Eurovision Artists, uitgereikt. Dit vond plaats in zaal Rhenomare in De Meern. De award werd gewonnen door Hans Schiffers en Johan van Slooten van het radioprogramma Schiffers.FM (foto) vanwege alle positieve aandacht die het programma besteed aan het festival.

De andere genomineerden waren de Efteling, voor de organisatie van diverse songfestivalthema-avonden tijdens hun Zeven Mijls Zomers en Bea de Vrind omdat zij het voor de festivalliefhebbers mogelijk maakt op een eenvoudige en betaalbare wijze hun Eurovisie-collectie op peil te houden.

2002: De award van 2002 werd op 12 oktober 2002, gedurende het jubileumfeest van stichting Eurovision Artists, uitgereikt. Dit vond plaats in zaal Rhenomare in De Meern. De winnaar werd Bert van Breda van BRMusic, de platenmaatschappij die een 4CD-box met internationale en Nederlandse songfestivalliedjes had uitgebracht. Bert kon niet zelf bij de uitreiking aanwezig zijn en zijn prijs werd derhalve in ontvangst genomen door Jan Ouwersloot en Ronald Groenhuizen.

De andere genomineerden waren Justine Pelmelay, voor de organisatie van het Songfestivalgevoel-concert en Hans Schiffers voor de aandacht die hij in zijn radioprogramma Schiffers.FM besteed aan het festival.

2001: Omdat er in 2001 geen reguliere EA-dag plaatsvond (enkel een inloopmiddag in Ahoy' voorafgaande aan het Nationaal Songfestival) werd de winnaar van de award van 2001 op 12 oktober 2002, gedurende het jubileumfeest van stichting Eurovision Artists, gehuldigd. Dit vond plaats in zaal Rhenomare in De Meern. De winnaar werd Ankelien Barkman voor haar documentaire over Eurovisiedeelneemster Michelle in het televisieprogramma Het uur van de wolf.

Andere genomineerden zijn niet bekend gemaakt.

2000: De award van 2000 werd op 15 oktober 2000 uitgereikt in de Vereeniging in Utrecht. De winnaar werd radio-presentator Ron Stoeltie (foto) van de EO. Stoeltie presenteert ieder jaar in de festivalweek een dagelijks programma over het Eurovisie Songfestival vanuit de festivalstad en werd daarvoor beloond.

De andere genomineerden waren Amsterdam diners en de AVRO voor de organisatie van Amsterdaverend en André Vermeulen, televisiejournalist bij de Vlaamse VRT, genomineerd voor zijn televisiecommentaar in 2000.

Op deze dag werden ook twee mensen verkozen tot lid van verdienste van Eurovision Artists: Martin Hermens en Willem van Beusekom. Daarnaast ontving Conamus de Eurovision Artists Oeuvreprijs.

1999: De award van 1999 werd op 19 september 1999 uitgereikt in Trianon in Utrecht. De winnaar werd Tim Dekkers. Dekkers kreeg de award voor de samenstelling en presentatie van het televisieprogramma Marlayne in Jeruzalem.

De andere genomineerden waren Arno Brok, wethouder van cultuur in Leeuwarden, voor het initiatief een Friestalig lied in de nationale finale te krijgen en Boris Dittrich, lid van de tweede kamer voor D66, voor zijn kamervragen aan de staatssecretaris van cultuur over het ontbreken van Nederlandstalige liedjes op het Nationaal Songfestival 1999.

1998: De award van 1998 werd op 22 november 1998 uitgereikt in Scala in Utrecht. De winnaars werden de samenstellers van de dubbel CD De grootste Nederlandstalige Songfestivalhits, Willem van Beusekom, Dennis Erhardt, Eddy Ouwens en Ferry van der Zant.

De andere genomineerden waren Tim Dekkers, voor de samenstelling en presentatie van het televisieprogramma Edsilia in Birmingham, en André Vermeulen en Andrea Croonenbergs, televisiejournalisten bij de Vlaamse VRT, genomineerd voor hun televisiecommentaar in 1998 en de presentatie van de previews.

1997: De award van 1997 werd op 16 november 1997 uitgereikt in Scala in Utrecht. De winnaars werden Willem van Beusekom en Hijlco Span, die de eerste plaats moesten delen. Ze kregen de award voor hun respectievelijke televisie- en radio-commentaar bij de international finale van 1997.

De andere genomineerden waren Martin Hermens, voor diverse dagbladartikelen rondom het Eurovisie Songfestival, en Marga Bult, voor de presentatie van het radioprogramma Eurovisiennacht 1997.

1996: De award van 1996 werd op 17 november 1996 uitgereikt in Scala in Utrecht. De winnaar werd André Vermeulen, televisiejournalist bij de Vlaamse VRT. Hij kreeg de award voor zijn jaarlijkse televisiecommentaar bij het Eurovisie Songfestival en zijn niet aflatend enthousiasme het festival positief te benaderen waar hij kan.

De andere genomineerden waren Martin Hermens, voor diverse dagbladartikelen rondom het Eurovisie Songfestival, en Guy de Pré, voor het samenstellen van een compilatie CD getiteld De pré historie.

1995: De award van 1995 werd op 19 november 1995 uitgereikt in Goin' out in Antwerpen. De winnaar werd Hijlco Span, radiojournalist bij de NCRV. Hij kreeg de award voor de samenstelling en presentatie van het radioprogramma Eurovisiennacht 1995.

De andere genomineerden waren André Vermeulen, televisiejournalist bij de Vlaamse VRT, genomineerd voor zijn televisiecommentaar in 1995, en Willem van Beusekom, televisiejournalist bij de NOS, genomineerd voor zijn televisiecommentaar in de periode 1987-1994.

1994: De award van 1994 werd op 20 november 1994 uitgereikt in Joseph Lam in Amsterdam. De winnaar werd Johan Verstreken (foto), radio- en televisiejournalist bij de BRT. Hij kreeg de award voor de aandacht die hij in zijn radioprogramma Fiestag besteed aan het festival en aan zijn bemoeienissen bij de totstandkoming van enkele compilatie CD's.

De andere genomineerden waren Hijlco Span, radiojournalist bij de NCRV, genomineerd voor de samenstelling en presentatie van het radioprogramma Eurovisiennacht 1994, en Willem van Beusekom, televisiejournalist bij de NOS, genomineerd voor zijn televisiecommentaar in 1994.

1993: De award van 1993 werd op 21 november 1993 uitgereikt in Joseph Lam in Amsterdam. De winnaar werd Paul de Leeuw. De televisiepersoonlijkheid kreeg de award voor zijn presentatie van het Nationaal Songfestival 1993.

De andere genomineerden waren Hans van Willigenburg, televisie- en radiojournalist bij de KRO, genomineerd voor de aandacht die hij in zijn programma's aan het festival schenkt, en Willem van Beusekom, televisiejournalist bij de NOS, genomineerd voor zijn televisiecommentaar in 1993.

1990: In 1990 werd Peter Langenberg uitgeroepen tot erelid van Stichting Eurovision Artists.