Stemming EA-Award 2023 geopend

De stemming voor de EA-Award 2023 is geopend. Deze prijs is in 1993 door Eurovision Artists in het leven geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, personen, een organisatie of initiatief uit Nederland of België die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft of hebben gepromoot in de media. Een overzicht van personen, organisaties en initiatieven die de prijs in het verleden in ontvangst mochten nemen is hier te vinden.

Eerder dit jaar konden bezoekers van deze website kandidaten voor de prijs van 2023 voordragen. Dit leverde 7 kandidaten op. Net als vorig jaar wordt in 2 stemrondes bepaald wie de uiteindelijke winnaar wordt. In de 1e stemronde, die duurt tot en met vrijdag 17 november, worden de 3 kandidaten gekozen die een formele nominatie met bijbehorende oorkonde in ontvangst mogen nemen. In een 2e en beslissende stemronde wordt vervolgens vastgesteld wie van de 3 genomineerden de EA-Award van dit jaar wint.

De personen, organisaties en initiatieven die voor dit jaar in de race zijn, in alfabetische volgorde, zijn:
  • Amsterdam Calling,, de vrijwilligers van OGAE Nederland die dit feest van jaar tot jaar mogelijk maken. Een inmiddels, sinds 2014, jaarlijks terugkerend evenement voor en door Songfestivalfans waar oud Songfestivaldeelnemers optreden met hun eigen inzending en tegelijk enkele andere Songfestivalinzendingen coveren, soms in unieke duetten! Soms wordt onderschat hoeveel bloed, zweet en tranen het elk jaar weer kost om alles op touw te zetten. Het concert eindigt altijd in een dansfeest met enkel Songfestivalliedjes wat tot in de late uurtjes doorgaat.
  • Ding-a-dong, de podcast van GJ Kooijman en Marco Dreijer die dit najaar zijn 6e seizoen is ingegaan. Een podcast die voor degenen die deze hebben voorgedragen het hele jaar een feest is om naar te luisteren, waarin alle denkbare informatie wordt gedeeld en waarvan de makers altijd in nauw contact staan met de luisteraars. Dit jaar waren de 2 in Liverpool volgens onze websitebezoekers onovertroffen en was het voor de luisteraars alsof ze er zelf bij waren.
  • J’aime la Vlie, de organisatoren van het songfestivalweekend op Vlieland die dit jaar zijn lustrumeditie beleefde. Sinds de eerste keer dat dit evenement werd georganiseerd wordt het door de bezoekers enorm gewaardeerd en door enkele personen die dit initiatief hebben voorgedragen werd het omschreven als een manier van thuiskomen. Met bijzondere optredens, workshops en excursies op deze prachtige locatie wisten de vrijwilligers die dit organiseerden ook dit jaar weer een onvergetelijke ervaring te bieden aan de bezoekers van het eiland en zo voor iedereen zichtbaar te maken op hoeveel verschillende manieren het songfestival beleefd en gevierd kan worden.
  • Peter van de Veire, de Belgische radio en televisiepersoonlijkheid die zowel in zijn eigen programma’s als in andere media al jaren ontpopt als songfestivalambassadeur. Ook zijn rol als presentator van de Belgische preselectie Eurosong 2023 en de wijze waarop hij al diverse jaren het televisiecommentaar tijdens de songfestivaluitzendingen van de VRT verzorgt worden genoemd als redenen om hem voor de EA-Award voor te dragen.
  • Songfestival Troubadours, de podcast van Jeroen Smits en Chiel Troost die begin dit jaar van start is gegaan en veel positieve reacties heeft opgeleverd. In deze serie komen Nederlandse oud-deelnemers aan het woord met wie wordt teruggekeken op het festival waar ze aan hebben deelgenomen, wat daar aan voorgaf is gegaan en wat dat voor de betreffende artiest heeft betekend. Met deze serie werd en wordt een bijzondere bijdrage geleverd aan het vastleggen van de Nederlandse songfestivalgeschiedenis. Chiel Troost en Jeroen Smits zijn diehard fans die zich uitvoerig voorbereiden en alle aspecten rondom die ene inzending (en eventueel andere deelname pogingen) en de aanloop daarnaartoe met de betreffende artiest behandelen. In veel uitzendingen kwamen tot dan toe onbekende zaken aan het licht die vervolgens ook tot nieuwsberichten in andere (mainstream) media leidden. Ook de kleine optredens van een aantal artiesten die aan de uitzendingen meewerkten dragen bij aan het enthousiasme van de bezoekers van onze website.
  • Songfestival.be, de website die al vele jaren songfestivalliefhebbers in zowel Nederland als België van het laatste nieuws voorziet, de geschiedenis van het songfestival beschrijft en achtergrondartikelen publiceert. Daarnaast organiseerde de website diverse evenementen zoals de grote songfestival kwis met deelnemers uit Nederland en België. Dit jaar viel de website bijzonder op met een campagne ter ondersteuning van de Belgische kandidaat Gustaph, waardoor de songfestivalharten niet alleen in België, maar ook in Nederland harder gingen kloppen. Gustaph werd door de website verrast met een video waarin bekende Belgen hem een hart onder de riem staken. Door de eigen kennis ook te delen met nationale en internationale media levert de website ook een grote bijdrage aan kennis over en promotie van het evenement buiten de groep bezoekers van de eigen website.
  • Songfestivalkoorts, de podcast van De Telegraaf, gepresenteerd door Richard van de Crommert en Katja Zwart. De podcast begon in 2019 als privé initiatief en groeide uit tot de officiële songfestivalpodcast van De Telegraaf. Net als in voorgaande jaren brachten Richard en Katja vanaf de start van het songfestivalseizoen een heerlijk ontspannen vooruitblik op de komende editie. Richard en Katja behandelen aan de hand van enkele rubrieken vooral het actuele songfestivalnieuws. Ook ontwikkelingen en achtergronden komen aan de orde. Zo is er ook een panel met diverse kenners die per aflevering hun korte kijk geven op enkele al bekende inzendingen. En geregeld schuift er een interessante gast met een songfestivalconnectie aan met wie ze in gesprek gaan. Op eigen journalistieke wijze houdt deze podcast je op de hoogte van al het belangrijke songfestivalnieuws. Richard en Katja, beiden al jaren songfestivalambassadeurs, laten in de podcast zien waar het festival om draait; het heerlijk oneens zijn met elkaar en toch samen genieten van de mooiste show en televisieavond van het jaar.

Gestemd kan worden door op het stemformulier 3 verschillende kandidaten te selecteren in de volgorde van je voorkeur en het formulier te verzenden. Formulieren met minder dan 3 kandidaten of waarop dezelfde kandidaat meer dan 1 keer wordt genoemd zijn niet geldig. De als 1e genoemde kandidaat krijgt 12 punten, de als 2e genoemde kandidaat krijgt 8 punten, de als 3e genoemde kandidaat krijgt 5 punten. De 3 kandidaten die bij het sluiten van de stemming de meeste punten hebben gekregen, zijn daarmee genomineerd voor de 2e en beslissende stemronde voor de EA-Award 2023.