Host City Rotterdam wint EA-Award 2021, speciale prijs voor Sietse Bakker

De EA-Award 2021 is gewonnen door Host City Rotterdam, het samenwerkingsverband van de gemeente Rotterdam, Ahoy Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners. De organisatie krijgt de prijs voor het enthousiasme waarmee ze, samen met tal van maatschappelijke en culturele organisaties, ondernemers en inwoners van Rotterdam het Eurovisie Songfestival in de stad hebben verwelkomd en de wijze waarop het stadsprogramma in Rotterdam werd vormgegeven.

Hiernaast is een speciale extra award uitgereikt aan Sietse Bakker voor zijn rol bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Nederland en de wijze waarop de bijzondere uitdagingen die het organiseren van dit evenement in het afgelopen jaar met zich meebracht zijn overwonnen.

De EA-Award is een prijs die in 1993 door stichting Eurovision Artists in het leven is geroepen en jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon, groep, organisatie of initiatief uit Nederland of België die het Eurovisie Songfestival op bijzondere wijze heeft gepromoot. De namen van de prijswinnaars van 2021 zijn op 23 januari bekend gemaakt tijdens een YouTube uitzending vanuit het INK hotel in Amsterdam. Afgelopen jaar konden bezoekers van deze website eerst kandidaten nomineren en vervolgens hun stem uitbrengen op de genomineerde kandidaten. Genomineerden voor de award van 2021 waren Host City Rotterdam, Nikkie de Jager en Sietse Bakker. Een overzicht met eerdere winnaars is hier te vinden.

Het was aanvankelijk de bedoeling de winnaar afgelopen jaar al bekend te maken tijdens een Eurovision Artists fanmiddag maar die moest vanwege de maatregelen tegen corona worden uitgesteld. De bekendmaking vond nu online plaats, nog net 2 dagen voordat Rotterdam het gastheerschap van het songfestival officieel overdraagt aan Turijn.

Tijdens de bekendmaking werden de genomineerden en de prijswinnaars gefeliciteerd door Getty Kaspers (ESF 1975), Marlayne (ESF 1999), Edsilia Rombley (ESF 1998 en 2007 en één van de presentatoren van het festival in Rotterdam) en Koos van Plateringen, één van de eerdere winnaars van de EA-Award en afgelopen jaar één van de gastheren van de openingsceremonie en de persconferenties.

Sietse Bakker reageerde tijdens de uitzending vanuit Turijn, waar hij de loting van het songfestival van 2022 bijwoont. Hij vond de prijs voor Rotterdam meer dan terecht, was zeer vereerd met de speciale award die hem ten deel viel en droeg deze op aan alle leden van het team die het evenement in Nederland het afgelopen jaar mede mogelijk hebben gemaakt.

De uitzending waarin de winnaar van de award bekend werd gemaakt is hieronder terug te zien.
 Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 23-1-2022