Malta 2021: Nee is nee en blijft nee

In het lied waarmee Malta hoopt het Eurovisie Songfestival van dit jaar te winnen staat de Franse zin ‘Je me casse’ centraal en dat is dan ook de titel. Die frase komt af en toe in de tekst terug, maar afgezien daarvan is het lied in het Engels.

De tekst betekent zoveel als ‘ik smeer hem’ of ‘ik ben hier weg’, maar eigenlijk vraagt ze in de tekst aan een ander om wat meer afstand te nemen en respect te hebben voor haar afwijzende houding: “Ach jongen, je blijft proberen mijn ego te strelen met je gepraat, maar nee; ik ben niet je schatje. Mijn antwoord is geen ‘Misschien’ en als ik wat huid laat zien, betekent dat niet dat ik er anders over ga denken. Je kan wel een drankje in mijn hand stoppen, maar ook als ik dronken ben blijft mijn antwoord hetzelfde.”. Nee is nee en blijft nee, zo is de boodschap en daarmee speelt dit lied in ook in op de Me Too discussie. 

Of het lied gaat winnen is nog even afwachten, het wordt wel uitgevoerd door een heuse songfestivalwinnares. De 18-jarige zangeres Destiny Chukunyere, die door het land naar Rotterdam is gestuurd won in 2015 het Junior Eurovisie Songfestival in Sofia, Bulgarije, met het lied 'Not my soul'. Het leverde haar niet alleen Eurovisiewinst, maar ook een officiële eremedaille van de staat Malta op als dank voor de aan de inwoners van het land bewezen diensten. In 2019 was ze ook op het reguliere Eurovisiepodium te zien als achtergrondzangeres bij het optreden van Michela, die met het lied 'Chameleon' 14e werd. 

In 2020 zou de winnaar van de talenjacht X-factor Malta het recht krijgen om namens het land naar het Eurovisie Songfestival te gaan. Destiny deed mee, overwon en zou dat jaar in Rotterdam deelnemen met het lied 'All of my love'. Voor het festival van 2021 werd ze intern aangewezen.

Het lied 'Je me casse' is hier terug te vinden in de Eurovision Artists database.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 10-5-2021