Azerbeidzjan 2021: Ik speel het spel der verleiding

Voor Azerbeidzjan neemt de in april 1991 geboren zangeres Samira Efendiyeva deel, die de artiestennaam Efendi gebruikt.

Efendi studeerde aan het nationaal conservatorium van Azerbeidzjan en nam deel aan diverse nationale en internationale festivals. In 2014 nam ze deel aan een muziekcompetitie op de Azerbeidzjaanse televisie waarvan de winnaar het land zou vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. Ze overleefde de eerste twee voorrondes, maar wist in de derde voorronde net niet één van de drie finaleplaatsen te bemachtigen. Wel vertegenwoordigde ze Azerbeidzjan nadien tijdens een internationaal jazz festival in Turkije, en tijdens twee festivals in Kazachstan. Vorig jaar was ze één van de vijf artiesten die door de Azerbeidzjaanse omroep werden voorgelegd aan een internationaal panel van professionals uit de muziek en televisiewereld en werd ze door dat panel uitverkoren om Azerbeidzjan te vertegenwoordigen.

Ze zou in 2020 deelnemen met het lied Cleopatra, waarin de zangeres zich vereenzelvigde met de Egyptische koningin uit de oudheid naar wie het lied is genoemd. Na de afgelasting van het festival in 2020 werd besloten dat Efendi in 2021 een nieuwe kans zou krijgen. Het nieuwe lied dat voor dat doel werd geschreven lijkt erg op het vorige, maar deze keer is het lied vernoemd naar de Nederlandse danseres Mata Hari, die in de eerste wereldoorlog werd beschuldigd van spionage en ter dood werd veroordeeld. 

Mata Hari was de artiestennaam van de in 1876 in Leeuwarden geboren Margaretha Geertruida Zelle. Na een verblijf in het toenmalige Nederlands Indië vertrok ze naar Parijs waar ze begon met een carrière als exotisch danseres. Ze was een graag geziene gast in hoge militaire kringen in verschillende landen en werd er door Frankrijk van beschuldigd geheime informatie te hebben doorgegeven aan Duitsland. Na een proces voor de Franse krijgsraad werd ze schuldig bevonden. Na haar dood zijn tal van legenden ontstaan rond het verhaal van de danseres die haar charmes zou hebben gebruikt om militaire geheimen te ontfutselen en die dat met de dood moest bekopen.

Hoewel Mata Hari zelf de beschuldigingen tot het eind toe heeft ontkend, wordt ze in het lied neergezet als een vrouw die weet dat ze schuldig is en zelfbewust het verkeerde pad op is gegaan: “Ik speel het spel der verleiding en ontdek al je geheimen. Net als Cleopatra heb ik een leger aanbidders. Als ik mijn heupen beweeg kun jij me niet weerstaan en vertel je mij je verhaal.”

Het lied is hier terug te vinden in de Eurovision Artists database


Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 28-4-2021