Noord-Macedonië 2021: Door teleurstellingen sterk geworden

Noord-Macedonië wordt in Rotterdam vertegenwoordigd door de op 2 november 1984 in Strumica geboren Vasil Garvanliev. Hij werd al bekend op 7-jarige leeftijd toen hij als kindster een hit scoorde met het lied Marionka. Enkele jaren later verhuisde hij met zijn familie naar de Verenigde Staten, waar hij als solist van het Chicago Children’s Choir op diverse grote podia stond. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Toronto, Canada. Hij vertolkte meer dan 50 rollen in opera’s en trad daarnaast geregeld op als popartiest, zowel op de achtergrond als op de voorgrond.

In 2019 was hij één van de achtergrondzangers bij de uitvoering van het lied Proud door Tamara Todevska. Het lied won de jurystemming en eindigde dat jaar uiteindelijk op de zevende plaats, het beste resultaat van Noord-Macedonië tot nu toe op het Eurovisie Songfestival. In 2020 werd hij intern door de Noord-Macedonische omroep geselecteerd en zou hij in Rotterdam het lied You hebben gezongen als het festival toen was door gegaan. Dit jaar doet hij alsnog mee en zingt hij het lied Here I stand, waarin het overwinnen van tegenslagen centraal staat. Volgens Vasil zelf is het lied mede geïnspireerd door zijn eigen teleurstelling over de afgelasting van het songfestival in 2020.

In het begin van het lied denkt hij terug aan zijn kindertijd en de teleurstellingen die hij toen moest verwerken. Hij zou het kind van toen nu graag een knuffel willen geven en willen zeggen: “Het zal niet lang duren, vertrouw op je hart en blijf sterk. Ze proberen je klein krijgen, maar hebben niet door dat juist door die tegenstand je kan worden wie je bent.

Hier sta ik nu,” vervolgt hij. “Mijn vleugels zijn open gegaan en de oceaan van tranen is met het verloop der jaren weggeëbd.” Aan het eind van het lied spreekt hij opnieuw het kind toe dat hij in het verleden was: “Ik denk nog steeds vaak terug aan die tijd, maar nu kan ik lachen en blij voor je zijn.

Noord-Macedonië is ingedeeld in de eerste halve finale en is als zesde land aan de beurt. Het lied is hier terug te vinden in de Eurovision Artists databaseTerug naar het overzichtGepubliceerd op: 27-4-2021