Rusland 2021: Russische vrouwen zijn sterk en zelfstandig

Tot begin maart was er niet veel meer bekend over de wijze waarop de Russische inzending voor dit jaar zou worden gekozen dan de aankondiging van Little Big, de band die vorig jaar intern was aangewezen om het land te vertegenwoordigen, dat zij een nieuwe poging wilden wagen en enkele liedjes naar de Russische omroep Channel 1 had gestuurd.

Begin maart bleek dat er meerdere gegadigden waren en dat er, voor het eerst sinds 2012, een nationale finale gehouden zou worden om de kandidaat voor dit jaar te kiezen.. De uitslag zou worden bepaald door televoting.

Deze nationale finale vond een kleine week na de aankondiging plaats, op 8 maart 2021. Little Big nam hier uiteindelijk niet aan deel, drie andere artiesten wel. Of er een verband bestaat met het gegeven dat het die datum ook internationale vrouwendag was is niet te zeggen, maar als winnaar werd zangeres en liedschrijfster Manizha Sanghin gekroond, met het lied “Russkaya zhenshchina” (Russische vrouw), waarin de positie van vrouwen centraal staat

Manizha werd geboren op 8 juli 1991 in Dusjanbe, Tadzjikistan. Enkele jaren later vluchtte haar familie naar Rusland vanwege de oorlog in hun land. Als kind won ze diverse talentenjachten en in 2017 werd ze lid van de band Ru.Kola, waar ze vier jaar als zangeres aan verbonden bleef. Ook heeft ze deel uitgemaakt van de bands Assai en Krip De Shin. In 2017 kwam haar eerste solo-album uit, getiteld “Manuscript”. Naast haar muziek carrière en deels ook door middel van haar muziek zet ze zich in voor vrouwenrechten, lanceerde ze een app waarmee alarm geslagen kan worden bij huiselijk geweld en is ze goodwill ambassadeur van de VN vluchtelingen organisatie UNHCR.

In het lied waarmee ze in Rotterdam deelneemt roept ze vrouwen op voor zichzelf op te komen en zich niet de wet te laten voorschrijven door anderen. In het eerste couplet beschrijft ze een brandend terrein dat overgestoken moet worden. Dat is moeilijk om in je eentje te doen, maar met eeuwig blijven wachten op hulp kom je niet verder. “Waar wachten we nog op?” vraagt ze zich in het lied af. “Laten we opstaan en zelf op weg gaan. Elke Russische vrouw moet weten dat ze sterk genoeg is om desnoods tegen muren op te lopen.”  Vervolgens beschrijft ze een aantal opmerkingen die zelfstandige vrouwen naar hun hoofd krijgen: “Hey schoonheid, heb je je prins nog niet gevonden? Je bent al 30. Waarom heb je nog geen kinderen? Draag langere kleding! Draag kortere kleding!”  Volgens Manizha allemaal opmerkingen waar vrouwen zich niets van aan moeten trekken.
 
Conservatie groeperingen en politici maakten bezwaar tegen het lied omdat het niet zou passen bij de Russische familiewaarden en dienden een officiële klacht in en vroegen een overheid om het lied te verbieden omdat het aan zou zetten tot haat tegen mannen en het traditionele gezin zou ondermijnen. Er kwam een officieel onderzoek, maar dit leidde uiteindelijk niet tot een andere keus. 

Na de nationale finale werd wat meer Engelse tekst aan het lied toegevoegd en het lied werd ingeschreven voor het Eurovisie Songfestival met de Engelse titel "Russian Woman." Manizha treedt als derde op tijdens de eerste halve finale.

Het lied is hier terug te vinden in de Eurovision Artists database.
De uitslag van de Russische nationale finale is hier te vinden. Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 18-4-2021