Wit-Rusland geschrapt als deelnemer in 2021

Wit-Rusland doet definitief niet mee aan het komende Eurovisie Songfestival. Na de eerdere vaststelling dat het door het land ingestuurde lied Ya nauchu tebya (“Ik leer jou”) een te politiek karakter had en daardoor in strijd was met de regels van het festival, was aan de Wit-Russische omroep gevraagd met een nieuw of aangepast lied te komen.

De omroep stuurde inderdaad een nieuw lied in, Pesnya pro zaytsev (“Een lied over hazen”), evenals de eerder afgewezen inzending afkomstig van de band Galasy ZMesta, maar volgens de EBU voldoet ook de tekst van de alternatieve inzending niet aan de regels die het verbieden om het festival voor politieke doeleinden te gebruiken. Omdat Wit-Rusland ook binnen de gegeven extra tijd geen lied heeft ingestuurd dat wel aan de regels voldoet is het land van de deelnemerslijst geschrapt.

Het totaal aantal deelnemers komt hiermee op 39. Wit-Rusland was ingedeeld in de eerste halve finale. Daar doen nu nog 16 landen aan mee. De tweede halve finale kent 17 deelnemers. Zes landen, waaronder gastland Nederland, zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale.

Zie ook: EBU: Wit-Russische inzending in huidige vorm te politiek voor festival

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 26-3-2021