Roemenië 2021: Vergeet niet van je zelf te houden

In 2020 besloot de Roemeense omroep, na een analyse van de wijze waarop succesvolle songfestivalliedjes in de afgelopen jaren zijn gekozen door andere landen, de artiest intern te kiezen en vervolgens een songwriters camp te organiseren waaruit liedjes moesten voortkomen die bij de artiest passen. Een definitieve liedkeuze zou gemaakt worden tijdens een op televisie uitgezonden nationale finale waarin zowel de jury als het publiek een stem kregen.  

De omroep kwam uit bij de toen 20-jarige zangeres Roxen, die volgens haar paspoort Larisa Roxana Giurgiu heet. Roxen deed als kind al mee aan diverse muziekcompetities en won er ook enkele. In interviews heeft ze aangegeven dat ze er altijd van heeft gedroomd om een carrière in de muziek te verbinden met andere kunstvormen. Er werd een lied gekozen met de titel Alcohol you waarin ze de rol speelde van een vrouw die in een dronken bui haar ex opbelt terwijl ze weet dat dit haar geen soelaas zal bieden.

Voor het festival van dit jaar besloot de omroep niet opnieuw op zoek te gaan naar een artiest, maar een nieuw lied te zoeken voor de in 2020 gekozen zangeres, dit keer zonder op televisie uitgezonden nationale finale. Roxen nam diverse liedjes op die intern aan een jury werden voorgelegd. De jury koos vervolgens voor Amnesia (“Geheugenverlies”) als de Roemeense inzending voor 2021.

De herinnering die de zangeres verloren heeft wordt in het begin van het lied nog opgeroepen: “Er was ooit een tijd dat ik een meisje kende, gescheurde jeans, haren in de war en schitterend als een parel.” Ze lijkt het over zichzelf te hebben want even verderop zingt ze “Ik ben mezelf verloren, terwijl ik probeerde het allemaal mee te krijgen. Door te doen wat anderen willen kun je de controle verliezen.” Anderen die met hetzelfde probleem kampen steekt ze een hard onder de riem: “Als je  voelt wat ik voel, ziet wat ik zie, zit dan niet bij de pakken neer. Je bent niet de enige.” En deze vorm van geheugenverlies is goed te genezen: “Als je de liefde voor je zelf kwijt bent, maak je niet te veel zorgen. Het is nooit ver weg." 

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren.


Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 6-3-2021