Slovenië 2021: We zijn geboren voor de strijd

Zangeres en liedschrijfster Ana Soklič heeft diverse pogingen gedaan om het Sloveense songfestival EMA te winnen en daarmee de Sloveense kandidaat voor het Eurovisie Songfestival te worden. In 2004 werd ze als lid van de groep Diona Dim gedeeld achtste met het mede door haar geschreven lied If you. In 2007 waagde ze een nieuwe poging met het eveneens door haar geschreven lied Oce (“Vader”) maar dit strandde in de halve finales van de selectieshows van dat jaar. Meer succes had ze in 2019 succes tijdens Slovenska Popevka, een ander Sloveens songfestival waar ze in de televoting weliswaar matig scoorde, maar wel de juryprijs kreeg in de categorieën “Beste lied” en “Beste interpretatie” voor haar inzending Temni svet (“Donkere wereld”). In 2020 nam ze weer deel aan EMA en deze keer won ze wel met het lied Voda (“water”), maar het Eurovisie Songfestival werd dat jaar afgelast. In 2021 hoefde ze niet opnieuw de strijd om het Sloveense ticket voor Rotterdam te voeren, maar werd ze intern aangewezen. De titel van het lied waarmee za zal deelnemen heeft de titel Amen gekregen. 

Het woord Amen komt uit het Hebreeuws en kan zowel “Ja, het is zo” als “Ja, laat het zo zijn” betekenen en wordt vaak gebruikt als slotwoord van een gebed, waarmee de eerder gesproken tekst wordt bevestigd. Maar ook in een andere context kan met dit woord een stelling, opinie of wens worden beaamd. 

In dit lied gaat het om de stelling dat het leven een voortdurende strijd is waar je niet zonder kleerscheuren uitkomt. Dit mag volgens het lied zo zijn omdat je van de ervaringen leert en sterker wordt.

“Schuil niet langer voor het licht, denk niet dat de hemel je verstoten heeft”, zegt de zangeres in het begin van het lied. Ja, je zult geslagen worden, kneuzingen oplopen en diepe angsten kennen. De storm waar je doorheen moet is meedogenloos. Maar we zijn geboren voor deze strijd. En, hallelujah, je zult ook genezen, weer opstaan en glorieus zijn. In plaats van daarvoor te schuilen kun je er beter ja en amen tegen zeggen.
 
In het lied zingt ook een gospel koor mee. Dat koor zal in Rotterdam niet op het podium staan omdat daarmee het aantal artiesten op het podium het maximum van zes zou overschrijden. Het koor zal wel te horen zijn dankzij de -vooralsnog tijdelijke- regelwijziging waardoor het  in 2021 is toegestaan onder voorwaarden achtergrondzang vooraf op te nemen. Één van de co-auteurs van het lied is Charlie Mason, die eerder meeschreef aan het lied Rise like a phoenix, waarmee Conchita Wurst in 2014 voor Oostenrijk het songfestival won.

Het lied Amen is hier terug te vinden in de Eurovision Artists database.


Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 28-2-2021