Kroatië 2021: De tijd raakt op

In de meeste edities va het Eurovisie Songfestival sinds het debuut van Kroatië als zelfstandig land, werden lied en artiest gekozen tijdens een nationaal songfestival met de naam DORA. Dit jaar was daarop geen uitzondering. Op 13 februari 2021 traden veertien artiesten aan. Winnares werd de zangeres Albina Grčić met het lied “Tick-Tock”. Als artiestennaam gebruikt ze alleen haar voornaam, Albina. Op de dag van de Kroatische nationale finale vierde ze haar 22e verjaardag.

Albina studeerde Engelse taal- en letterkunde en geschiedenis aan de faculteit Wijsbegeerte van de universiteit in Split. Ze leerde piano spelen op de muziekschool l en op achtjarige leeftijd sloot ze zich aan bij de vereniging "Music Talents", een organisatie met als doel kinderen en volwassenen te ondersteunen bij het opstarten van een muzikale carrière. 

In 2015 nam ze deel aan de audities voor het tweede seizoen van X-factor Adria, maar stapte uit de show toen de producers van het programma beslisten dat ze alleen verder mocht als deel van een trio en niet als solozangeres. Meer succes had ze begin 2020 toen ze in het derde seizoen van The Voice Hrvatska de finale bereikte en het daar tot de derde plaats schopte. In oktober van dat jaar kwam haar debuutsingle getiteld  “Imuna na strah” (“Immuun voor angst”) uit.

Van het songfestivallied "tick-tock" is zowel een Kroatische als een Engelstalige versie uitgebracht. In de Kroatische versie zingt ze dat ze op zoek is naar haar geliefde terwijl, naar mate de tijd verstrijkt, ze zich steeds meer gaat afvragen of het nog gaat lukken: “De tijd raakt op. Waar ben je? Ik bijt op mijn lippen, alleen. Ik kan haast niet meer ademen, ik hou dit niet lang meer vol.” In de Engelstalige versie is het juist de geliefde voor wie de tijd op is. Ze zingt dat ze vertrekt omdat de ander duidelijk heeft gemaakt dat ze niet genoeg voor hem is. Smeekbeden van de ander zullen niet baten: “Ik hoor het als vage stemmen in de verte die mij slechts helpen mij te bevrijden van je beroerde liefde."

Zoals het er nu naar uit ziet zingt zal voor het songfestival grotendeels de Engelse versie gebruikt worden, maar wordt ook een stukje van de Kroatische tekst gebruikt. Of en hoe de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid in de verschillende tekstgedeelten zal worden opgelost is afwachten.

Het lied is hier terug te vinden in de Eurovision Artists database.
De gegevens van de nationale finale vind je hier.


Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 17-2-2021