Litouwen 2021: Dansen in een thuisdiscotheek

De Litouwse band The Roop stond vorig jaar tweede bij de bookmakers in het rijtje kanshebbers op de Eurovisie-overwinning op het moment dat het festival moest worden afgelast en hun inzending "On fire" werd in een door de OGAE georganiseerde stemming gekozen tot favoriete songfestivallied van het jaar. 

De Litouwse omroep wilde de groep niet automatisch selecteren voor het Eurovisie Songfestival van 2021 maar wel mocht de band met hun nieuwe lied "Discoteque" direct naar de finale van de nieuwe serie selectieshows met de naam "Pabandom iš naujo!", (“We proberen het opnieuw”), terwijl andere kandidaten eerst een voorronde en een halve finale moesten zien te overleven. De groep won deze finale op 6 februari van dit jaar en mag dus opnieuw een gooi doen om het Eurovisie Songfestival naar Litouwen te halen.

The Roop is een trio bestaande uit leadzanger en toetsenist Vaidotas Valiukevičius, drummer Robertas Baranauskas en gitarist Mantas Banišauskas. Alle drie de bandleden hadden al een flinke muzikale carričre achter de rug toen ze in 2014 de band vormden en de debuutsingle "Be mine" uitbrachten. In 2018  namen ze ook deel aan de Litouwse voorrondes voor het Eurovisie Songfestival en werden toen derde met "Yes I do"

Met de keus voor een lied over een thuisdiscotheek sluit de band aan op de actualiteit. In het begin van het lied wordt gezongen dat er iets staat te gebeuren: Ik voel het ritme, hier gebeurt iets. De muziek stroomt door mijn aderen en neemt bezit van mij. Het zet hem aan tot dansen. Later in het lied blijkt dat hij alleen thuis zit, maar dat dit hem niet in de weg staat. “Het is veilig om in je eentje te dansen, hiermee genees ik mijn gewonde ziel. Laten we een thuisdiscotheek maken.”

Het lied is hier te vinden in de Eurovision Artists database.
De gegevens van de nationale finale vind je hier.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 6-2-2021