Oekraine 2021: Vlecht het lawaai tot een nieuw lentegeluid

De band Go_A, die dit jaar voor Oekraïne aan het Eurovisie Songfestival deelneemt, werd in 2012 opgericht en bestaat momenteel uit Kateryna Pavlenko, Taras Shevchenko, Ivan Hryhoriak en Ihor Didenchuk. Een belangrijk kenmerk van de muziek van de groep is het combineren van Oekraïense folkloristische muziek- en zangstijlen  met elektronische muziek. De naam van de groep is daar ook van afgeleid. “Go” staat voor beweging en de toevoeging “A” verwijst naar de Griekse letter Alpha en daarmee naar het begin, de oorsprong en de traditie.

In 2016 kreeg de groep nationale bekendheid toen hun lied "Vesnianka" ("Lentelied") een Oekraïense liedjescompetitie won. In 2020 nam de groep deel aan de nationale finale voor het Eurovisie Songfestival van dat jaar en won deze met het lied “Solovey” (“Nachtegaal”) . Voor het festival van dit jaar werd de groep intern aangewezen door de publieke omroep en werden drie potentiële inzendingen gepresenteerd, waaruit een jury het lied “Shum” (“Lawaai”) koos.

Het lied dat op het Eurovisie Songfestival klinkt is niet identiek aan de aanvankelijk gepubliceerde versie want die versie, die ook te vinden is op het gelijknamige nieuwe album van de groep, duurt ruim vier minuten en bevat elementen die ontleend zijn aan bekende folkloristische liedjes. Op het songfestival mag een optreden maximaal drie minuten duren en moeten tekst en muziek origineel zijn. 

De letterlijke vertaling van de titel is “Lawaai”, maar het is ook de naam van een oude dans die volgens de overlevering het begin van de lente zou moeten oproepen. Het lied roept diverse beelden op die symbool kunnen staan voor de lente of voor het ontluikende leven. Er wordt gezongen over hennep en over maagdenpalm. Door dit te vlechten en daarbij te zingen ontstaat nieuw groen. Het lawaai verandert in een lentelied. Oh lente, waar was je in de winter? Wacht niet langer en kom mee naar buiten, zodat we elkaar lief kunnen hebben. 

Het lied is hier terug te vinden in de Eurovision Artists databaseTerug naar het overzichtGepubliceerd op: 6-2-2021