Israel 2021: Een einde aan de gekkigheid

In het lied "Feker libi" (“Mijn geliefde”) waarmee Edden Alene vorig jaar aan het Eurovisie Songfestival zou deelnemen, zong ze over het ongegeneerd vieren van de glorie van de liefde. In het lied "Set me free" (“Laat me vrij”), waarmee ze dit jaar zal aantreden lijkt de twijfel toegeslagen te zijn. “Kijk wat er van ons geworden is,” zingt ze in het begin van het lied. “Er moet een einde komen aan die gekkigheid” zingt ze in het Hebreeuwse deel van het refrein.

Toch lijkt de boodschap niet te zijn dat ze definitief af wil van haar geliefde, want al zingt ze dat ze het prima red in haar eentje en dat het paradijselijk is om alleen in bed te liggen, ze nodigt de ander ook uit om er samen wat van te maken. “Laat me vrij, maar laat me niet vallen." en "Laten we net doen zoals vroeger, dan breng ik je naar grote hoogten.” Door er voor te kiezen samen vrij te zijn kunnen dromen werkelijkheid worden.

Eden Alene heeft tijdens haar jeugd lange tijd balletlessen gevolgd, later kwamen daar theater en zanglessen bij. Ze won de talentenjacht X-factor in het seizoen 2017-2018 , maakte twee jaar deel uit van het YMCA Jeruzalem Jeugdkoor, trad op tijdens de ceremonie die de start van de viering van de 70ste verjaardag van de oprichting van de staat Israël inluidde, werd door Warner Studios gevraagd om de titelsong van de Hebreeuwse versie van de film "Monsters in the snow" te zingen en speelde mee in de musical "Little Shop of Horrors".

De keuze voor lied en artiest bestond vorig jaar uit twee delen. Voor het zesde jaar op rij werd de Israëlische kandidaat voor het Eurovisie Songfestival  toen geselecteerd door middel van de talentenjacht HaKokhav HaBa L’Eurovizion ("Een nieuwe ster voor Eurovisie"), een afvalrace met in totaal 36 afleveringen, waarin uiteindelijk zangeres Eden Alene als winnaar overbleef. Vervolgens werd in een aparte show met de naam  HaShir HaBa L’Eurovizion ("Een nieuw lied voor Eurovisie") het lied gekozen waarmee ze naar Rotterdam zou gaan. Dit jaar besloot de Israëlische omroep om geen nieuwe kandidaat te zoeken, maar wel een nieuwe show te organiseren om een lied te kiezen. Vanwege Covid-19 werden de liedjes niet live uitgevoerd. In plaats daarvan werden videoclips getoond. De kijkers kozen op 26 januari via een internetstemming voor het lied "Set me free".

Het lied is hier terug te vinden in de Eurovision Artists database.

De gegevens van de nationale finale vind je hier.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 26-1-2021